Zloupotreba Fentanila

Posljedice i štetnosti zloupotrebe fentanila

 

Šta je fentanil?

Fentanil ima veoma snažno dejstvo. To je veoma snažan opoidni analgetik, lijek koji je 50 do 100 puta jači od morfija.

Pojedinci koji zloupotrebljavaju ili se bore sa ovisnošću/zavisnošću izlažu sebe visokom riziku od predoziranja. Naime u SAD-u 2015. 33,000 ljudi je umrlo zbog predoziranja opoidima kao što je fentanil.

Znakovi i simptomi predoziranja

Osoba koja se predozirala fentanilom može imati neke od sljedećih znakova i simptoma:

 • Slabi mišići
 • Vrtoglavica
 • Zbunjenost
 • Extremna pospanost
 • Gubitak svijesti
 • Duboko usporen rad srca
 • Vrlo nizak krvni pritisak
 • Opasno usporeno ili zaustavljeno disanje
 • Plavkasta boja na noktima i usnama

Efekti koje fentanil ima na otkucaje srca i disanje kod korisnika, može uzrokovati veliki rizik od smrti ili trajnog oštećenja. Čak i ako korisnik preživi predoziranje fentanilom, ovi efekti mogu ostaviti trajne posljedice na korisnikov organizam i zdravlje.

Npr. Respiratorna depresija može dovesti do hipoksije, što može uzrokovati trajno oštećenje mozga kod pojedinca.

Rizični faktori

Kao iznimno snažni opoidni lijek, fentanil se vrlo pažljivo propisuje i dozira od strane liječnika. Oni koji zloupotrebljavaju fentanil, često koriste lijek bez recepta, tako da to povećava rizik od mogućeg predoziranja.

Zloupotreba fentanila uključuje:

 • Uzimanje fentanila u većim dozama ili češće nego je propisano
 • Korištenje fentanila na druge načine poput ušmrkavanja ili injektiranja
 • Kombiniranje fentanila sa drugim drogama ili alkoholom ili benzodiazepinom što može imati suprotne i složene efekte

Zloupotrebljavanje fentanila može kod korisnika izgraditi toleranciju na lijek, što znači da je potrebno sve više sredstava kako bi se postigao isti učinak. Zbog nekih opoidnih efekata tolerancija se razvija nepravilno, što može izazvati visoke rizike od predoziranja.

Naprimjer, može doći do eskaliranja korištenja fentanila i zbog tolerancije na bol i euforiju, povećava se rizik od doživljavanja efekata predoziranja i respiratorne depresije.

Osim opasnosti od razvoja diferencijalne tolerancije, povratka ponovnom korištenju nakon perioda apstinencije – i prateći pad tolerancije na droge – sve to predstavlja još jedan veliki rizik od predoziranja. Kada je osoba u apstineciji neko vrijeme, njegova tolerancija se smanjuje što znači da doze koje je nekada koristio, prije apstinencije, sada mogu preplaviti njegov organizam.

Prevencija predoziranja fentanilom

Prvi i najvažniji korak ukoliko sumnjate na predoziranje fentanilom, jeste pozvati hitnu pomoć. Medicinski stučnjaci mogu pomoći umanjiti štetu izazvanu prevelikom dozom fentanila i mogu spasiti život čovjeku. Dok čekate hitnu pomoć, posebno nadzirite osobu koja se predozirala kako bi mogli objasniti to medicinskom osoblju. Ukoliko ste u mogućnosti postavite osobu da sjedi uspravno, a ukoliko ovo nije opcija položite ju na bok i čekajte hitnu. Kada stigne medicinska pomoć, osoba će se pažljivo posmatrati: način disanja, otkucaji srca, krvni tlak, tjelesna temperatura itd.

Predoziranje fentanilom može zahtjevati upotrebu naloxona, lijeka koji blokira opoidne receptore i može veoma brzo zaustaviti opasne opoidne efekte predoziranja. Predoziranje fentanilom može biti smrtonosno i zahtjeva hitnu medicinsku pomoć odmah, jer je to najbolji način za umanjivanje rizika.

Nikada ne ostavljajte samu osobu koja se nalazi u stanju predoziranja, trebalo bi je držati budnom i uspravnom položaju.

Oporavak

Zloupotreba i predoziranje fentanilom se može prevenirati uz profesionalnu pomoć za probleme s ovisnošću/zavisnošću i zloupotrebu fentanila. Kroz proces oporavka osoba može drastično umanjiti rizik od zloupotrebe fentanila. Takav proces može pomoći pojedincima da prevaziđu problem sa zloupotrebom supstance, uz savjetovanje, edukaciju, prevenciju i terapiju.

Različiti tretmanski programi su mogući u raznim formama kako bi se postigao veći stepen oporavaka kod svakoga pojedinca. Neki programi su specijalizirani za određenu populaciju, kao što su pojedine dobne skupine, spol, seksualna orijentacija i vrsta supstance.

Ukoliko se borite da nađete izlaz od zloupotrebe Fentanyla, tu je nekoliko puteva na kojima možete naći podršku koja vam je potrebna za proces oporavka, kao što su:

 • Detoksikacija, stabilizacija stanja i uspostavljanje apstinencije
 • Korištenje programa supstitucijske terapije uz odgovarajuću psiho-socijalnu podršku
 • Kognitivno bihevioralna ili realitetna terapija
 • Rehabilitacija
 • Pridruživanje grupama samopomoći ili u drugim programima oporavka

Zloupotreba Fentanyla može dovesti do najgorih posljedica. Vrijeme je. Potraži pomoć!