10.12.2019. Hrvatska: Održan okrugli stol na temu: “Kanabis – dobivamo ili gubimo?”

U Mjesecu borbe protiv ovisnosti Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba i Klinika za psihijatriju Vrapče organizirali su okrugli stol na temu: “Kanabis – dobivamo ili gubimo?”

Na događaju je istaknuto da je važno jasno i nedvosmisleno razdvojiti upotrebu kanabisa u medicinske svrhe od one u rekreativne svrhe, koja ima štetne posljedice za zdravlje

Učesnici okruglog stola su poručili da je 2019. godine zabilježena  da  je stopa potrošnje kanabisa, kao i ostalih psihoaktivnih droga, u Zagrebu u porastu. To potvrđuju i brojke dobijene analizom urinarnih biomarkera droga u zagrebačkim otpadnim vodama, koje  pokazuju da je stopa potrošnje kanabisa u kontinuiranom porastu posljednjih godina.

Dr Ivan Ćelić je naglasio da kao psihijatar-adiktolog može sa sigurnošću reći da je za većinu heroinskih ovisnika najčešća ulazna droga marihuana, te je naglasio kako ona ima brojne štetne posljedice po mentalno zdravlje, naročito mladih u dobi od 15 do 34 godine.

“Najčešća ulazna droga za većinu teških ovisnika je marihuana, a svaki šesti mladi čovjek koji proba marihuanu postane i ovisan o njoj. Zato treba odvojiti uporabu konoplje u medicinske i ostale svrhe te informirati, posebice mlade, o štetnim utjecajima te biljke čije psihoaktivne supstance imaju utjecaj na ljudsko ponašanje”.

Govoreći o posljedicama zakonskih izmjena iz aprila ove godine, kada je legaliziran uzgoj i proizvodnja konoplje u Hrvatskoj u medicinske svrhe, te inicijativama za legalizaciju njezine rekreativne uporabe, Ćelić je rekao kako zeleno svjetlo za medicinsku marihuanu ne znači i zeleno svjetlo za njezinu rekreativnu uporabu.

“U tijeku je izrada Pravilnika o uzgoju i proizvodnji konoplje za medicinske svrhe, što je dozvoljeno samo pravnim osobama, koje će za tu aktivnost morati imati posebne dozvole. Pojedinci tvrde da bi Hrvatska postala turistički atraktivnija zemlja kada bi legalizirala rekreativnu uporabu kanabisa, no nijedna zemlja nije se time obogatila, dok je jedan od najvećih zagovornika legalizacije kanabisa duhanska industrija”, istaknuo je Ćelić.

Ukazao je na potrebu većeg informsanja o štetnim posljedicama kanabisa za mentalno zdravlje ljudi, s obzirom da sadrži psihoaktivnu tvar THC koja modificira ljudsko ponašanje.

Dao je podatak i da u Hrvatskoj raste broj hitnih prijema na psihijatrijske odjele zbog rekreativne uporabe marihuane te upozorio na neupitan uticaj kanabisa na vožnju, trudnoću i druga psihička stanja.

Dosadašnje analize urinarnih biomarkera za 2019., u odnosu na referentnu 2009., pokazuju vrlo značajan porast stope sintetički stimulirajućih droga, amfetamina i MDMA te kokaina i kanabisa, istaknula je Ivana Portolan Pajić iz Gradskog ureda za zdravstvo predstavljajući neslužbene rezultate analize za ovu godinu.

Predsjednik Mreže oporavljenih ovisnika Boro Goić predstavo je rezultate istraživanja javnog mnijenja o kanabisu u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Ispitivanje  iz 2017.  godine pokazalo je kako većina stanovnika tih zemalja smatra da korištenje droga ne bi trebalo biti izbor, već bi se ono trebalo zabraniti i držati pod kontrolom.

Međutim, značajan dio građana ovih zemalja podržao bi legalizaciju marihuane u medicinske svrhe, no samo svaki deseti građanin podržao bi legalizaciju rekreativnog korištenja.

“Zanimljivo je kako se mlađi, visokoobrazovani stanovnici urbanih područja u znatno manjoj mjeri protive korištenju droga, dok u većoj mjeri podržavaju legalizaciju marihuane za medicinske i rekreativne svrhe. S druge strane, stariji stanovnici niskog obrazovnog i prihodovnog statusa iz ruralnih područja imaju suprotne stavove od njih”, zaključio je Goić.