12.10.2023. Hrvatska: Ivan Ćelić: U Hrvatskoj dvije osobe umrle od predoziranja fentanilom

Dvije osobe umrle su u Hrvatskoj od predoziranja fentanilom, drogom koja  je sto puta jača od morfija i pedeset  puta jača od heroina, rekao je za RTL  psihijatar Ivan Ćelić s Klinike za psihijatriju Vrapče. Radi se o muškarcima u dobi od 40 godina, bivšim ovisnicima koji su se u jednom trenutku liječili u Vrapču.

“Riječ je o dugogodišnjim  ovisnicima o supstancama koji su kroz određeni period uzimali heroin, nakon toga bili su  na supstitucijskoj terapiji. Mi smo se pribojavali podataka koji dolaze iz Sjeverne Amerike i, nažalost, bez obzira na to što još uvijek nemamo službene toksikološke nalaze, prema navodima porodice, u blizini preminulih su se našla pakovanja fentanila zbog čega je osnovana sumnja da se radi o predoziranju fentanilom. Koliko je meni poznato to su prvi slučajevi u Hrvatskoj koji su vezani uz predoziranje fentanilom”, rekao je Ćelić.

Kaže da se mogu očekivati i novi slučajevi.

“Mi smo spremni. Vidjevši situaciju problema konzumiranja droga na području Amerike i Kanade, ali i pojedinačnih slučajeva na Baltiku, već smo organizovali određene edukacije kako bismo bili posebno spremni za ovu posebnu podgrupu opijata”, rekao je Ćelić.

“Kokain se miješa s fentanilom, to je problem”.

Fentanilu mogu biti izloženi svi koji konzumiraju teške droge, kaže.

“Svi su izloženi. Najviše su izloženi oni koji kupuju drogu na ulici. Jedan od posebnih problema je da vi možete kupiti kokain koji može biti prošaran fentanilom, gdje su dileri pomiješali da bi dobili viši ovisnički potencijal. Stvaranje ovisnosti na fentanil koji je od pedeset do sto puta jači od heroina i morfija i naravno povećava vjerojatnoću brojnih komplikacija. Najveća je komplikacija respiratorna depresija koja nominalno vodi u smrt”, rekao je.

Ćelić kaže da se nikad ne može reći da se radi dovoljno na suzbijanju ove droge.

“U Republici Hrvatskoj u smislu terapijskog sistema mogu reći da radimo dosta, ali moramo još raditi na razvoju preventivnih učinkovitih programa. Najvažnije je da mlada osoba bude svjesna, educirana i da nikad ne uzme nikakvu smrtonosnu drogu”, rekao je Ćelić.

Capakov pomoćnik: Često se miješa sa drugim drogama

“Najveća opasnost leži u tome da ga je vrlo teško dozirati i često osoba koja ga kupuje na ilegalnom narko tržištu ne zna šta kupuje, ne zna koliko je taj proizvod potentan. Ono što je također opasno je da se taj proizvod često miješa s drugim drogama – ili heroinom ili s nekim sintetičkim stimulansima”, kaže Željko Petković, pomoćnik direktora HZJZ-a za suzbijanje zlouporabe droga.

 

Kod nas se kao lijek više od 40 godina izdaje uz recept. Čuva se pod ključem, a dostupan je kao flaster, ampula i sprej za nos.

To je lijek koji je registrovan po najstrožijoj kategoriji. Lijek je registrirovan na poseban recept, to znači da određena grupa ljekara  koja ima za to dozvolu prepisuje ga na dupli recept.

Ta baza podataka je čak dostupna policiji u slučaju nekog problema i to je najstrožiji  protokol za lijekove u Hrvatskoj”, kaže Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarske komore.

Prvenstveno se koristi za ekstremno jake bolove.

“To su najčešće pacijenti koji su u terminalnim fazama života nakon neke onkološke bolesti ili neke druge dijagnoze gdje drugi lijekovi ne djeluju pa se onda primjenjuje”, objašnjava Soldo.

 

https://www.index.hr/vijesti/clanak/psihijatar-s-vrapca-u-hrvatskoj-dvoje-ljudi-umrlo-od-predoziranja-fentanilom/2499128.aspx