13.10.2022. SAD: Izbjegavanje toksičnih odnosa u oporavku

Kretanje kroz intimne odnose može biti teško bez obzira na to u kojim okolnostima se osoba nalazi. Bračne i dugogodišnje intimne veze moraju proći kroz veliku rekonstrukciju tokom procesa oporavka ili se suočiti sa krahom. Ovo ponovno uspostavljanje često podrazumijeva zacjeljivanje starih rana nastalih u vezi, redefinisanje uloga odgovornosti, mijenjanje svakodnevnih načina komunikacije i razvijanje novih obrazaca seksualne intimnosti. Također, podrazumijeva odbacivanje samoporažavajućih obrazaca govora i ophođenja jednih prema drugima, koji su nerijetko postali duboko usađeni tokom godina ovisnosti.

 

Navodimo pet principa i uputstava koji mogu biti od pomoći.

 

 1. Individualno iscjeljenje mora da prethodi iscjeljenju emotivnog odnosa.

 

Ohrabrite vašeg partnera da potraži pomoć za sebe putem savjetovanja ili učešća u grupama kao što su Anonimni Alkoholičari ili Anonimni Narkomani, a sve kako bi ponovo mogao ili mogla da vjeruje, oprosti povrede iz prošlosti i da se odupre porivu za kontrolom vaših napora za oporavak.

 

 1. Ono za šta su se svi nadali i molili – OPORAVAK – može ugroziti intimnu vezu.

Zbog svih osjećanja i obrazaca ponašanja koji su se razvili tokom godina ovisnosti, prilagođavanje oporavku može vršiti veliki pritisak na intimne i porodične odnose. Očekujte takav napor. To je normalan dio procesa oporavka.

 

 1. Za iscjeljenje odnosa potrebno je vrijeme.

 

Podsjetite sebe da budete strpljivi jedno prema drugom tokom ovog procesa. Sve ono što do tada nije bilo u redu sa odnosom, ne preokrene se odmah onog trenutka kada oporavak počne. Odnos također mora da se oporavi, po istom principu kao i lični oporavak, protokom vremena i po modelu plime i oseke.

 

 1. Iscjeljenje odnosa može zahtijevati traženje stručne pomoći.

 

Ovakva pomoć mogla bi povećati šanse za uspješan oporavak, kao i izglede za spašavanje odnosa.

 

 1. Neke veze ne mogu biti spašene u oporavku.

 

Uprkos najvećim naporima onih koji su uključeni, neće svi intimni odnosi preživjeti proces oporavka. Kada postane jasno da odnos neće opstati, pronađite način da prekinete taj odnos sa što manje štete po sve uključene. Ovaj prekid ili proces odvajanja također može zahtijevati traženje stručne pomoći.

 

Za one koji ulaze u proces oporavka, a ne nalaze se u emotivnoj vezi, postoje dvostruke zamke – da se prebrzo upustite u sljedeću vezu ili da stupate u veze koje su destruktivne po vaše zdravlje, sigurnost i oporavak. Ove zamke mogu biti problem naročito za one koji imaju burnu porodičnu pozadinu ili istoriju burnih emotivnih veza. Proces odabira intimnih partnera dodatno se komplikuje pojavom udruživanja sličnih (eng. assortative mating).

 

Udruživanje sličnih predstavlja proces u kojem biramo partnere za intimnu vezu na osnovu njihovih sličnosti ili razlika u odnosu na nas same. Ovo je prirodan proces, ali se može zakomplikovati onda kada razvijemo obrazac biranja individua koje odražavaju naše destruktivne procese. Izbor partnera koji iznova preslikavaju naše vlastite probleme ili zlostavljanje i/ili napuštanje, dovodi nas do haosa i emocionalnog stresa u ionako već fragilnoj situaciji – ranom oporavku. Nepotrebno je reći da drama i prekid takvih odnosa mogu potkopati i najiskrenije napore za oporavak.

 

 

Evo nekih smjernica koje mogu biti od pomoći.

 

 1. Izvršite pregled vaših prošlih veza. Da li postoje uobičajeni obrasci kako te veze počinju i završavaju se? Da li vas privlače partneri koji također imaju ozbiljne probleme sa alkoholom i/ili drugim drogama? Da li vam se čini da vas privlači određeni tip partnera koji vam na kraju emotivno ili fizički nanese povredu? Da li se osjećate kao da u svom životu rekreirate iste bolne drame?

 

 1. Definišite vlastiti obrazac ranjivosti u emotivnim odnosima. Dobro je da upoznate sebe dok ste u procesu oporavka, a prije nego što stupite u nove veze. Na osnovu gore navedenog pregleda, dovršite sljedeću rečenicu:

Potrebno je da izbjegnem ulazak u emotivnu vezu sa osobom koja ___________________________________________________________________.

 

 1. Definišite rane znake upozorenja. Možda bi bilo korisno da radite sa savjetnikom ili drugima osobama koje su imale slične probleme u vezi. Napravite listu.

 

Znaci upozorenja koji mi govore da treba da izbjegnem započinjanje veze sa nekom osobom:

 1. _______________________________
 2. _______________________________
 3. _______________________________
 4. _______________________________
 5. _______________________________

 

Rani znaci upozorenja koji mi govore da treba da izađem iz trenutne veze:

 1. _______________________________
 2. _______________________________
 3. _______________________________
 4. _______________________________
 5. _______________________________

 

 1. Razmislite o tome da se ne upuštate u ozbiljne veze tokom prvih nekoliko mjeseci oporavka. Ovo je jedan od načina da izbjegnete “skakanje iz vrućr tave u vatru” ili “da pređete sa konja na magarca”. Rani oporavak iziskuje ogromnu energiju. Ovo je vrijeme koje zahtijeva veliki fokus na sebe. Ako niste u ozbiljnoj vezi, smatrajte da je ovo period tajm-auta kako biste došli sebi.

 

 • Definišite šta  je ono što želite u vezi.  Dovršite sljedeću  rečenicu.

 

U vezi tražim nekog ko ima sljedeće osobine:

 1. _________________________________
 2. _________________________________
 3. _________________________________
 4. _________________________________
 5. _________________________________

 

 • Potražite stručnjaka za emotivne veze (savjetnika, prijatelja ili vršnjaka u oporavku) koji će vas voditi kroz vaše prve veze u oporavku.


 • Ukoliko prepoznate da se nastavlja vaš stari obrazac uspostavljanja emotivnih veza, započnite sa dugoročnom psihoterapijskom vezom, u kojoj  ćete se fokusirati na prekidanje ovog obrasca. 


 • Asertivno upravljajte vlastitom sigurnošću i sigurnošću svoje djece u svakom trenutku.

 

Izvor:

https://www.chestnut.org/resources/1ea4fc22-ef7c-4def-8de4-cd500f1f3996/Avoiding-Toxic-Relationships-in-Recovery.pdf