Društvena igra za podršku u oporavku prevedena na BHS jezik i dostupna online

Prošle godine, u svrhu unaprjeđenja programa Rane intervencije za mlade i Dnevnog centra Udruženja Proslavi Oporavak, aktivno smo radili na prilagođavanju i prevodu društvene igre za podršku u oporavku Inspirado Hubs Recovery Board Game. U januaru 2021. godine, objavljena je online verzija ove igre.

Idejni kreator je Joojo Kyei-Sarpong, a igra je razvijena u saradnji sa i za osobe u oporavku kao podrška tretmanu ovisnosti. Temelji se na B.F. Skinerovom modelu operantnog uvjetovanja. Teoretska osnova također uključuje Transteorijski model promjene (Prochaska i DiClemente), bihevioralnu funkcionalnu analizu (KBT) i bihevioralni model promjene ponašanja (B.J. Fogg).

Igra je interaktivni alat za kratke intervencije i promjenu u ponašanju koji podržava igrače u:

  • Razumijevanju oporavka i promjene u ponašanju
  • Prepoznavanju različitih faktora koji utiču na promjenu ponašanja
  • Sistematskoj izgradnji motivacije
  • Dijeljenju iskustava kroz identificiranje sa natpisima na kartama ili sa odgovorima igrača
  • Jačanju izbora

Cilj igre je da potakne igrače na razmišljanje o iskustvima koja su sastavni dio procesa oporavka, uključujući nošenje sa negativnim događajima, recidivom, okidačima te izgradnju kapitala za oporavak i dijeljenje inspiracijskih citata i afirmacija.

Više informacija o Inspirado Hubs društvenoj igri možete pronaći na:

https://www.inspiradohubs.co.uk/

Kako mogu igrati?

Inspirado Hubs – društvena igra za podršku u oporavku dostupna je za online igranje, putem računara.

Sve što je potrebno jeste da odete na link tabletopia.com i registujete se, nakon čega možete započeti sa igrom, prateći upute koje su navedene na stranici.

Ako imate bilo kakvih pitanja ili vam je potrebna pomoć pri igranju, možete nas kontaktirati na mail udruga@proslavi-oporavak.ba. Pratite nas na FB stranici Udruženje Proslavi Oporavak za više informacija o online susretima za igranje Inspirado igre.