U Banja Luci održana konferencija pod nazivom „Oporavak od ovisnosti – preokret u politikama i praksi 3“

U Banja Luci, u amfiteatru Doma Omladine 11.10.2018. održana je konferencija pod nazivom „Oporavak od ovisnosti – preokret u politikama i praksi 3“.

Cilj same konferencije je bio da se svi ključni akteri koji djeluju na području zloupotrebe droga iz Republike Srpske, ali i u drugim oblastima koje na indirektan način imaju dodira sa osobama i porodicama pogođenim problemom ovisnosti,  skupe na jednom mjestu i uz prezentacije i diskusije upoznaju sa trenutnim stanjem na ovom polju.

Konferenciju je pred oko 80 učesnika otvorio Dr Milan Latinović, predsjednik Komisije za spriječavanje zloupotrebe opojnih droga u Republici Srpskoj, a prisutnima su se obratili i stručnjaci iz MUP-a Republike Srpske, Ministarstva zdravstva Republike Srpske, Klinike za psihijatriju i forenzičku psihijatriju, te predstavnici nevladinog sektora. Na konferenciji su učestovali i gosti govornici iz Hrvatske i Velike Britanije. Bitan dio prezentacija je bio vezan za koncept oporavka, istraživanja o oporavku, rezultate savjetovališta Udruženja Proslavi Oporavak i besplatnog i anonimnog broja 0800-28 000 koji je dostupan svim ugroženima od zloupotrebe droga i u Republici Srpskoj.

Udruženje Proslavi Oporavak iz Sarajeva je bilo organizator ovog skupa uz svrsishodnu podršku Komisije za spriječavanje zloupotrebe opojnih droga u Republici Srpskoj čime se pokazalo da vladin i sektor civilnog društva mogu surađivati zajedno i da je međuentitetska suradnja i te kako neophodna kada je u pitanju ova pošast koja ne poznaje dob, nacije, granice i nadležnosti.

Ovom konferencijom trećom po redu, Udruženje nastoji još više promovirati sisteme liječenja od ovisnosti o drogama koji imaju za cilj dosezanje maksimalnog ljudskog potencijala i eventualnu reintegraciju ovisnika u oporavku kao ravnopravnih članova u društvo.

Konferencija je bila propraćena od strane RTRS-a, a Predsjednik Udruženja, Borislav Goić, je sa predstavnikom MUP-a Ilijom Plavšom, gostovao u emisiji “Srpska danas”.

 

Prezentacije svih učesnika možete preuzeti sa linkova ispod.

Boro Goić.ppt

Cecilia Hajzler.ppt

Mulka Nišić.ppt

Michael Edwards.ppt

Persa Gunjevic.ppt

Nera Zivlak Radulović

Sladjana Šiljak.ppt

Dragana Mandić.ppt

Sanja Stanić

Sanja Jelić