Život u oporavku od ovisnosti o drogama – Kanada

Istraživanje o životu u oporavku iz 2015 godine, provedeno u SAD-u, Velikoj britaniji i Australiji, istaknulo je 20 zaključaka vezanih za ovakva istraživanja i srodne epidemiološke studije o remisiji vezanoj za poremećaje uzrokovane upotrebom supstanci. Profilirane studije potvrđuju značajnu  rasprostranjenost oporavka kod opće populacije, raznolikost ljudi u oporavku, raznolikost puteva ka oporavku i održavanje oporavka, i značajna poboljšanja zdravlja i kvalitete života koje dobiju s vremenom kroz oporavak.
Kanadski centar za zloupotrebu supstanci koji je objavio izvještaj „Život u oporavku  od ovisnosti o drogama u Kanadi“, potvrđuje  i objašnjava mnoge od ranijih studija. Izdvajamo nekoliko njih iz ovog izvještaja.

Kanađani u oporavku pričaju o prošlosti i ozbiljnosti problema, više od 70% njih je doživjelo 6 glavnih dijanostičkih kriterija za razvoj ovisnosti. Većina je započela korištenje u svojim tinejdžerskim danima i prijavili su da su počeli sa ovosnosti u dobi između 15-25 godine. Najčešće prijavljivani redoslijed droga po učestalosti korištenja jesu alkohol, kokain, kanabis, heroin, opijati i metamfetamin.

 

Većina Kanađana u oporavku (52,4%) definirali su oporavak u smislu apstinencije (pri čemu manjina odnosno manje nego 1% izvještavaju da su upotrebljavali kontrolirano), u kombinaciji za unaprijeđenje općeg zdravlja i funkcioniranje.

 

Kanađani u oporavku od ovisnosti izvještavaju o značajnom poboljšanju zdravlja, kvalitete života i funkcioniranja u društvu.

-70.6% izvještava kako je kvaliteta njihovog života izvrsna, veoma dobra, ili dobra

-80,0% izvještava kako je njihovo fizičko zdravlje izvrsno, veoma dobro ili dobro

Upoređujući vrijeme kroz ovisnost i vrijeme u oporavku:

  • Redovita tjelovježba povećana sa 16,5% na 68,7%
  • Redoviti liječnički pregledi povećani sa 33,7% na 82,8%
  • Zdrave prehrambene navike povećane sa 14,5% na 82,1%
  • Korištenje duhanskih proizvoda smanjeno sa 80,1% na 34,2%

-84,3% je prijavilo kako je njihovo mentalno zdravlje izvrsno, veoma dobro ili dobro

-78,9% Kanađana u oporavku je zaposleno, 11,3% je u mirovini i 6,5% su studenti

Upoređujući vrijeme kroz ovisnost i vrijeme u oporavku, prijavljeni broj uhićenja se smanjio sa 42,3% na 2,3%, pritvor i vrijeme provedeno u pritvoru smanjilo se sa 13,9% na 1,4% i  vožnja pod utjecajem sa 80,2% na 3,5%

Upoređujući od vremena ovisnosti do oporavka, kanađani potvrđuju značajne promjene u obitelji i sudjelovanje u životu zajednice.

-povećano učešće u obiteljskim aktivnostima sa 31% na 90,3%

-pad stope prijavljenog obiteljskog nasilja i gubitka skrbništva nad djecom nakon početka oporavka

-volontiranje za dobrobit zajednice povećao se sa 14,4% na 66,8%

-stopa plaćanja računa, plaćanja poreza, znatno se povećala nakon početka oporavka.

Kanađani u oporavku izvještavaju o raznim sredstvima pomoći kako bi se održao njihov oporavak, uključujući i grupu pomoći kroz 12 koraka, profesionalno usmjereno liječenje, psihijatrijske ili psihološke terapije, grupe za potporu kroz 12 koraka i medicinsku pomoć.

Više od 50% ispitanika je potvrdilo kako su imali potporu obitelji, prijatelja, religije, meditacije, kako su se osnaživli sa literaturom o oporavku, vježbali, te kako su im pomogle kulturne vrijednosti i tradicija.

Značajan dio Kanađana u izvještaju o oporavku govore o korištenju lijekova na recept kako bi liječili fizičko (37,2%) ili mentalno (35,2) stanje, ali samo 1,8% lijekove koristi kako bi upravljali ovisnošću. 20,2% ispitanika govori kako su koristili liječnički tretman kako bi si pomogli pri oporavku.

Život u oporavku od ovisnosti u Kanadi je zadnje izvješće koje potvrđuje mogućnosti održivosti oporavka od ovisnosti kroz različite puteve oporavka. To potvrđuje vrijednost zajednica koje stvaraju fizički, psihološki i socijalni prostor kroz koji osobni/obiteljski oporavak od ovisnosti se može razvijati.

 

Cijeli izvještaj možete pogledati na linku: http://www.ccsa.ca/Resource%20Library/CCSA-Life-in-Recovery-from-Addiction-Report-2017-en.pdf

Izvor: http://www.williamwhitepapers.com