21.08.2019.Kalifornija: Povećava li legalizacija marihuane broj prometnih nezgoda

Prema istraživanju objavljenom u BMJ Open u svibnju ove godine, legalizacija marihuane u rekreativne svrhe dovodi do većeg broja ozljeda, zlouporabe psihoaktivnih tvari i prometnih nezgoda. Broj hospitaliziranih radi zlouporabe marihuane u saveznoj državi Colorado se povećao nakon legalizacije. Istraživači navode da su prometne nezgode u Coloradu porasle za 10% nakon legalizacije marihuane, a porast zlouporabe alkohola i predoziranja s posljedičnim ozljedama ili smrću veći je za 5%.

Dok se broj zlouporabe droga i ozljeda povećao, manje je dijagnoza kronične boli, što podupire dosadašnja istraživanja o blagotvornom učinku pripravaka kanabisa na kroničnu bol. Studija pokazuje da je u Coloradu 5% manje prijema u bolnicu zbog kronične boli.

Istraživači sa Sveučilišta u Kaliforniji (San Francisco) pregledali su više od 28 milijuna povijesti bolesti iz Colorada, New Yorka i Oklahome iz razdoblja od 2010. do 2014. godine.

Kanabis je postao legalan za medicinsku uporabu u Coloradu 2000. godine. Za rekreativne svrhe legaliziran je 2014. godine. U saveznim državama New York i Oklahoma kanabis je dekriminaliziran i legaliziran samo za medicinsku uporabu.

Dr. Gregory Marcus, kardiolog i jedan od autora studije kaže kako moramo pažljivo razmisliti o potencijalnim zdravstvenim učincima znatnog povećanja dostupnosti kanabisa. Više od 22 milijuna Amerikanaca koji su sudjelovali u anketi izjavilo je kako je konzumiralo marihuanu u proteklih 30 dana.

“Ovaj jedinstveni prijelaz prema legalizaciji pruža izvanrednu priliku za istraživanje hospitalizacija među milijunima pojedinaca u prisutnosti poboljšanog pristupa”, kaže dr. Marcus. “Naši nalazi pokazuju nekoliko potencijalnih štetnih učinaka koji su relevantni za liječnike i donositelje politika, kao i za osobe koje razmišljaju o konzumaciji kanabisa.”

“Malo je pravih javnozdravstvenih istraživanja vezanih uz zdravstvene učinke konzumacije marihuane. Ovi podaci pozivaju na oprez oko vožnje pod utjecajem tvari koje mijenjaju stanje uma, poput marihuane, te mogu sugerirati da napori u borbi protiv ovisnosti i zlouporabe drugih rekreativnih droga postaju još važniji nakon legalizacije kanabisa“, kaže dr. Marcus.

Izvor: Delling FN, et al. Does cannabis legalisation change healthcare utilisation? A population-based study using the healthcare cost and utilisation project in Colorado, USA. BMJ Open. 2019;15;9(5):e027432.